TOSS events Padel

Een aantal keren per week is er voor leden de gelegenheid mee te spelen met de TOSS. Een Toss is heel gemakkelijk om andere leden te leren kennen en ook eens met iemand anders te spelen dan met het vaste groepje waarmee je misschien wekelijks afspreekt.

 

Wat is de padel toss?

De toss is een vast tijdstip (op zondag en afhankelijk van de animo op vrijdag) waarop je via ‘vrije inloop’ onderlinge wedstrijdjes kunt spelen met en tegen veel verschillende andere spelers. Misschien ken je het vergelijkbare ‘racket-trekken’ wel. De toss is een ideaal moment om:

  • Veel te spelen;
  • Kennis te maken met andere leden;
  • De cultuur van de vereniging te proeven;
  • Te spelen met en tegen verschillende spelers van verschillend niveau;
  • Te leren van elkaar door het geven en krijgen van tips.

Hoe we dat doen, lees je hieronder!

 

Wanneer is de toss?

Er zijn vier wekelijkse momenten waarop de toss wordt gespeeld:

  1. Vrijdagavonden van 19.30 tot 21.00 uur (in het voorjaar en de zomer, afhankelijk van de animo),
    voor alle leden;
  2. Zondagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur,
    voor alle leden;

Tijdens de competitieweken (twee perioden van vijf weken en mogelijk twee reservedagen) en bij toernooien maken we gebruik van een alternatief moment voor de toss, meestal zondagavond van 19.30-21.00 uur. Dat maken we altijd bekend in de padel whatsappgroep. In de andere weken zijn er banen op de toss-momenten gereserveerd voor de toss. 

 

Aanmelden voor de toss?

Je meldt je tevoren aan via het aanmeldformulier. Het formulier maken we in het begin van elke week steeds weer leeg voor nieuwe inschrijvingen. In het formulier vul je je hele naam in én of je korter of langer dan 6 maanden lid bent bij Unicum. Omdat de toss ook vooral is bedoeld voor nieuwe leden om kennis te maken met de andere padellers, reserveren we maximaal 25% van de plaatsen voor nieuwe leden. Is de inschrijflijst vol, dan kun je je naam invullen op de reservelijst. Nieuwe leden plaatsen we dan zo nodig alsnog naar de deelnemerslijst als de gereserveerde plaatsen voor nieuwe leden nog niet zijn ingevuld. Ook kan het zijn dat op het laatste moment nog iemand afvalt. Hou de inschrijflijst dus in de gaten als je je als reserve hebt ingeschreven. 

 

Deelname is gratis.

De toss spelen we normaal gesproken op twee (vrijdag, zondagavond uitwijkmoment) of drie (zondag) banen. Normaal gesproken gaan we uit van in totaal 18 spelers bij 3 banen en 14 spelers bij 2 banen. Vooraf, tijdens en na de toss is er ook gelegenheid om kennis te maken met anderen. 

 

Hoe werkt de toss?

 We starten met de eerste 12 spelers op de banen, de anderen wachten naast of tussen de banen (gelijk verdeeld). We gaan ervan uit dat dat zich vanzelf regelt. Niemand speelt op een vaste baan, we rouleren (individueel, niet als team) over de drie banen heen. Als op één baan 3 games zijn gespeeld, draait iedereen tegelijk door. Dit betekent ook dat je steeds wisselt van medespeler en van tegenstanders. 

 

Het doordraaien gaat als volgt.

GEEN start op vermeende sterkte, voorkeur: sterksten starten op baan 3 (parkeerplaatszijde)

Doorschuiven individueel, niet als duo

De basis voor het doordraaien is dat een van de spelers van het winnende team doordraait in de richting van baan 1 (kant van het clubhuis) en dat een van de spelers van het verliezende team doordraait in de richting van baan 3 (kant van het parkeerterrein). Degene die het langst op de baan staat (de langst spelende op die baan) schuift door, de ander blijft staan. Schuif je als winnaar door vanaf baan 2 of 3, dan kom je bij de winnende kant van je nieuwe baan. Schuif je als verliezer door van baan 1 of 2, dan kom je bij het verliezende team op je nieuwe baan. Soms staan er echter spelers in de wachtruimtes (naast baan 1, tussen baan 1 en 2, tussen baan 2 en 3 en naast baan 3). Praktisch ziet het doordraaien er dan als volgt uit:

  • De langst spelende winnaar van baan 3 komt in de wachtruimte tussen baan 2 en 3, tenzij er geen wachtende spelers zijn. Dan schuift hij meteen door naar baan 2, aan de winnaarszijde. De andere winnaar van baan 3 blijft staan op de helft waar hij stond.
  • De tussen baan 2 en 3 wachtende winnaar van de voorgaande ronde komt aan de winnende kant van baan 2 erbij.
  • De langst spelende winnaar van baan 2 komt in de wachtruimte tussen baan 1 en 2, tenzij er geen wachtende spelers zijn. Dan schuift hij meteen door naar baan 1, aan de winnaarszijde. De andere winnaar van baan 2 blijft staan op de helft waar hij stond. -        De tussen baan 1 en 2 wachtende winnaar van de voorgaande ronde komt aan de winnende kant van baan 1 erbij.
  • De langst spelende winnaar van baan 1 komt in de wachtruimte naast baan 1 (clubhuiszijde) als er een speler in de wachtruimte staat. Is de wachtkamer leeg, dan schuift hij door naar de verliezende kant van baan 1.
  • De wachtende speler naast baan 1 (clubhuiszijde) – dus winnaar van de eerdere ronde - komt aan de verliezerszijde erin op baan 1.
  • De langst spelende verliezer van baan 1 schuift direct door naar baan 2 aan de verliezerszijde van baan 2, tenzij er twee spelers in de wachtkamer tussen baan 1 en 2 staan. In dat geval wacht ook de verliezer in de wachtkamer om in de volgende ronde door te schuiven naar baan 2. De andere verliezer van baan 1 blijft staan op de helft waar hij stond en krijgt dus de eerdere winnaar van baan 1 erbij.
  • De langst spelende verliezer van baan 2 schuift direct door naar baan 3 aan de verliezerszijde van baan 3, tenzij er twee spelers in de wachtkamer tussen baan 1 en 2 staan. In dat geval wacht ook de verliezer in de wachtkamer om in de volgende ronde door te schuiven naar baan 3. De andere verliezer van baan 2 blijft staan op de helft waar hij stond en krijgt dus een verliezer van baan 1 erbij.
  • De langst spelende verliezer van baan 3 gaat naar de wachtkamer naast baan 3 (parkeerplaatszijde) als er iemand in die wachtkamer staat te wachten. Anders schuift de langst spelende verliezer door naar de winnaarszijde van baan 3. Is er wel een wachtende, dan komt de wachtende er aan de winnaarszijde van baan 3 bij.

De basis is dus dat de winnaars doordraaien naar het clubhuis toe, de verliezers naar de parkeerplaats. Als er wachtruimtes nodig zijn, dan worden die als eerste gevuld met winnaars. Pas als er twee wachtenden moeten zijn, komt ook de verliezer in de wachtruimte. Het idee hierachter is dat een verliezer kan doorspelen en dat winnen een keerzijde heeft.  

 

De belangrijkste punten en nog enkele praktische zaken

Nog even de belangrijkste punten op een rijtje:

  • De toss-momenten zijn vrijdag (19.30-21.00, voorjaar en zomer, afhankelijk van de animo) en zondag (10.00-12.00);
  • De toss gaat altijd door tenzij er competitie, een toernooi op het terrein of te slecht weer is (onweer, ijzel, sneeuw, hagel, zware regenval);
  • Alle deelnemers dienen zich in te schrijven met het aanmeldformulier;
  • De banen Padel 1 t/m 3 zijn beschikbaar voor de toss (op vrijdag banen 1 en 2), dit blijkt altijd uit het inschrijfformulier;
  • De toss verloopt via een doordraai-systeem; Het is natuurlijk mogelijk om op een later tijdstip aan te schuiven of tijdens de avond een ronde over te slaan. Let er wel op dat je op de juiste manier in het roulatiesysteem komt;
  • Er zijn leenrackets beschikbaar in het clubhuis à € 2,-; Er wordt van uit gegaan dat je speelt met eigen ballen;
  • Onduidelijkheden? Geen probleem! Schrijf je in en kom vooral langs! Of vraag het aan de contactpersoon van de padel toss. 
  • Contactpersoon padel toss: Bart Giesbers (contact geg. in ClubApp op MijnClub) 

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

Bar: +31 71 515 0050 – Toernooien: +31 71 515 02 90

Tennispark Unicum

Haarlemmerweg 99
2334 GD Leiden

KVK-nummer

40445989