Historie

Start

TPC Unicum is opgericht in januari 1957 en is van oorsprong een katholieke vereniging. Een lange tijd deelde de vereniging het park met de Leidse studenten. Het park bestond toen nog uit 5 banen. Na een aarzelende start groeide Unicum medio 60’er jaren uit tot een vereniging met een eigen gezicht. De toenmalige voorzitter Jaap Noordman speelde daar een grote rol in. Onder het motto “Je speelt toch ook niet alleen met katholieke tennisballen” liet hij de religieuze touwtjes vieren, waardoor ook niet-katholieken welkom waren om lid te worden. Het niveau van tennisspelen lag al hoog in die tijd. Veelvuldig Nederlands kampioen en Davis Cup speler Louk Sanders was bijna dagelijks op de club te vinden (en tegenwoordig soms nog bij belangrijke gebeurtenissen en wedstrijden).

 

Groei

De tennissport groeide begin van de 70’er jaren uit tot een populaire sport. Samen met de aanleg van de Merenwijk betekende dit een spectaculaire groei van 250 naar 750 leden. Het park werd uitgebreid met vier banen en het clubhuis werd vernieuwd. De studenten verhuisden naar een eigen accommodatie. Unicum ontwikkelde zich tot een club waar ruimte was voor zowel prestatief als recreatief tennis.

Hoofdklasse

In de 80’er jaren beleefde Unicum ongekende successen in het wedstrijdtennis. Het eerste team werd diverse malen landskampioen, het gemengde team stoomde in 1985 door van de Overgangsklasse B naar de Hoofdklasse. Jan Siemerink en Jacco Eltingh speelden in het eerste team. Dit trok natuurlijk veel publiek en ons mooie park stroomde vol met enthousiaste toeschouwers. Enige tijd werd dit niveau volgehouden, maar in de 90’er jaren werd er een stapje terug gedaan. Sinds die tijd speelt het eerste gemengde team vrijwel onafgebroken in de Eerste klasse.

Verjonging

Rond de eeuwwisseling werd de accommodatie grondig verbeterd. In 1997 opende de toenmalige burgemeester van Leiden, Cees Goekoop, een hernieuwd clubhuis. En de tribune achter baan 1 en 2 werd gerenoveerd. In deze jaren groeide de vereniging verder door naar een kleine duizend leden, wat mogelijk werd gemaakt door de uitbreiding van het park met een 10e tennisbaan. Veel nieuwe leden komen uit de aangrenzende wijk Poelgeest. Dit heeft geleid tot een verjonging van de vereniging. Veel leden van Unicum komen uiteraard uit de aangrenzende wijken Merenwijk, Poelgeest en Nieuw-Leiden/Groenoord. Tegelijkertijd is Unicum meer dan andere verenigingen een brede stadsvereniging met regionale uitstraling: de leden komen uit heel Leiden en uit Oegstgeest en Leiderdorp. En talentvolle jeugd komt tegenwoordig via de tennisschool Match bij Unicum de kneepjes van het tennisspel leren.

Afgelopen jaren

In 2007 vierde de club het 50 jarig bestaan met een DVD over 50 jaar TPC Unicum. Het 51e jaar van de club werd een zeer moeilijk jaar. In mei 2008 overleed Henk Janssen, de man die tot dan toe bijna 20 jaar aan de club verbonden was als hoofdtrainer. Met een indrukwekkende afscheidsbijeenkomst op het park namen familie, vrienden en leden afscheid van een clubicoon.

Sinds 2009 worden de lessen bij TPC Unicum verzorgd door Match Tennis Organisatie (in 2017 verder gegaan onder de naam I'M Tennis). Mede door de aandacht van Match voor de tennistalenten werd Unicum in 2013 kampioen. De terugkeer in de Hoofdklasse werd in 2014 helaas gefrustreerd door blessures bij enkele selectiespelers. 

In 2017 vierde Unicum haar 60 jarige bestaan en ging ze haar tweede jeugd in  met de aanleg van Topclay banen, zodat het hele kalenderjaar gespeeld kan worden op gravel en er nog meer deelgenomen kan worden aan competities en toernooien. In 2019 en 2020 zijn er vervolgens 3 padelbanen aangelegd en kan  voor padel lessen worden ingeschreven en deelgenomen worden aan padel toernooien. Met de vele activiteiten die Unicum organiseert zorgt Unicum voor tennis- en padelprestaties en tennis- en padelplezier op alle niveaus.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

Bar: +31 71 515 0050 – Toernooien: +31 71 515 02 90

Tennispark Unicum

Haarlemmerweg 99
2334 GD Leiden

KVK-nummer

40445989