Baanonderhoud

Onderhoud van de tennisbanen

De Topclay tennisbanen hebben van TPC Unicum een jaar-rond-club gemaakt omdat we er zomer en winter op kunnen spelen. Natuurlijk moeten deze banen ook onderhouden worden. Het groot onderhoud gebeurt door een specialistisch aannemer. We zorgen er zelf met het wekelijkse onderhoud voor dat de banen in goede conditie blijven. 

 • De banen moeten na ieder gebruik worden gesleept volgens het de sleeppatroon zoals op de borden op het baanhekken aangegeven.
 • Door het spelen en slepen komt het gravel na verloop van tijd in de hoeken en aan de randen van de banen terecht. Dat gravel moet tijdens de wekelijkse onderhoudsbeurten weer terug op de baan worden gebracht.
 • Voor het terugbrengen van het gravel worden de brede schuivers/schrapers gebruikt die in de onderhoudsgarage te vinden zijn. Na het werk s.v.p. deze schuivers weer op de juiste plaats terughangen, zodat ze niet kwijt raken.
 • De dunne gravel laag (enkele millimeters) moet indien nodig worden aangevuld. Als blijkt dat er te weinig gravel op de baan aanwezig is, kan er wat gravel (1 kruiwagen per baanhelft) worden toegevoegd.
 • Na het terugbrengen en eventuele suppletie van gravel moet het baanvak volledig en grondig worden gesleept.
 • Voor het slepen is
  een scootmobiel beschikbaar
  waarmee een sleepnet
  kan worden getrokken.
 • Blaadjes en takjes moeten worden verwijderd en afgevoerd. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen rubberharken, schuivers of bladblazers worden gebruikt om de blaadjes en takjes te verzamelen en op te ruimen.

Indeling van de baandiensten

Dit wekelijkse onderhoud doen we zelf, met vrijwilligers.
Er zijn inmiddels 7 vaste teams gevormd met 4 leden. Gestreefd word om het aantal teams naar 9 uit te breiden. Wanneer je liever baanonderhoud wilt doen dan bardiensten, geef je dan op voor baanonderhoud. Het is leuk werk in de buitenlucht, maar let op : vol is vol !!

Per jaar doet elk team 3 keer, gespreid over het jaar, twee aaneengesloten weken baandienst. Dus in totaal 6 weken.
Een team kan er voor kiezen alle 9 banen in 1 sessie uit te voeren maar de ervaring leert dat opdelen van het wekelijkse baanwerk (4 of 5 banen per werksessie) prettiger is. De gemiddelde duur van een baandienst voor 4 of 5 banen is zo’n 1 tot 1,5 uur.

Het werk aan de banen moet bij voorkeur worden uitgevoerd in de rustigste uurtjes. Je kan als ploeg al om 8:00 uur 's ochtends starten. Meestal is het tussen 12:00 tot 15:00 uur ook erg rustig op het park.

Inschrijven

Je kunt je dus niet inschrijven voor één afzonderlijke dienst, maar alleen voor een baandiensttaak die met een vaste ploeg moet worden uitgevoerd. We organiseren deze verenigingsdiensten dus anders dan b.v. de bar- of keukendiensten, maar uiteraard tellen ze wel mee voor de verplichte verenigingsdiensten.

Inschrijven voor de baandiensten gaat via de mail: [email protected]

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

Bar: +31 71 515 0050 – Toernooien: +31 71 515 02 90

Tennispark Unicum

Haarlemmerweg 99
2334 GD Leiden

KVK-nummer

40445989